4 кроки до безпеки харчових продуктів
Чи знаєте ви, що в цьому році в США один з шести американців отримає харчове отруєння? Харчове отруєння не тільки відправляє 128 000 американців в лікарню щороку - воно також може мати довгострокові наслідки для здоров'я. Виконання чотирьох простих кроків - очищення, розділення, приготування та охолодження - може допомогти захистити вашу родину від харчового отруєння в домашніх умовах.
Чистота: часто мийте руки, посуд і поверхні!
Збудники хвороб можуть вижити в багатьох місцях на вашій кухні, включаючи вашу їжу, руки, посуд і обробні дошки.
Мийте руки правильно!
Використовуйте просте мило і воду, мийте тильну сторону долонь, між пальцями і під нігтями не менше 20 секунд. Потрібен таймер? Двічі наспівуйте пісню «З днем народження» від початку до кінця.
Обполосніть руки, потім витріть насухо чистим рушником.
Часто мийте руки, особливо в цей час, коли мікроби можуть поширюватися:
- До, під час і після приготування їжі
- Після обробки сирого м'яса, птиці, морепродуктів або сирих яєць
- До їжі
- Після використання туалету
- Після зміни підгузників або доглядом за дитиною, яка користувалася туалетом
- Після дотику до тварини, корму або відходів тварин
- Після торкання сміття
- До і після догляду за хворим
- До і після лікування порізу чи рани
- Після сякання, кашлю або чхання
Мийте поверхні і посуд після кожного використання:
- Вимийте обробні дошки, посуд і стільниці гарячою мильною водою, особливо після того, як на них було сире м'ясо, птиця, морепродукти або яйця.
- Мийте посуд часто і в гарячому режимі вашої пральної машини.
- Мийте фрукти і овочі, але не м'ясо, птицю або яйця:
- Видаліть всі пошкоджені або пошкоджені ділянки, потім промийте фрукти і овочі під проточною водою без мила.
- Чистіть фрукти і овочі такі як дині або огірки з допомогою чистої щітки для продуктів.
- Сушіть фрукти і овочі паперовим рушником або чистим тканинним рушником.
- Не мийте м'ясо, птицю, яйця або продукти в пакетах, помічені як «попередньо вимиті».
Додаткова інформація:
Тримайте продукти окремо: оберігайте їх від перехресного забруднення!
- Використовуйте окремі обробні дошки і тарілки для продуктів, м'яса, птиці, морепродуктів і яєць:
- Використовуйте одну дошку для свіжих продуктів або інших продуктів, які не треба готувати до їх вживання, а іншу - для сирого м'яса, птиці або морепродуктів. Замініть їх, якщо вони зношені.
- Використовуйте окремі тарілки і посуд для готових і сирих продуктів.
- Ретельно вимийте всі тарілки, посуд і обробні дошки, які стосувалися сирого м'яса, птиці, морепродуктів або яєць, перш ніж використовувати їх знову. Використовуйте гарячу мильну воду.
Різні види їжі зберігайте окремо:
- У вашому кошику відокремте сире м'ясо, птицю, морепродукти і яйця від інших продуктів і помістіть пакети з сирим м'ясом, птицею і морепродуктами в поліетиленові пакети, якщо такі є. Якщо ви їдете, помістіть сире м'ясо, птицю та морепродукти в окремі пакети від інших продуктів.
- Вдома помістіть сире м'ясо, птицю та морепродукти в контейнери або пластикові пакети. Заморозьте їх, якщо ви не плануєте використовувати їх протягом декількох днів.
- У холодильнику зберігайте яйця в оригінальній упаковці і зберігайте їх в основному відділенні, а не в дверцятах.
Готуйте до потрібної температури!
Їжу безпечно готувати, коли внутрішня температура досить висока, щоб убити мікроби, які можуть вас заразити:
- Використовуйте харчовий термометр, щоб переконатися, що ваша їжа безпечна. Коли ви думаєте, що ваша їжа готова, помістіть термометр в саму товсту частину їжі, стежачи за тим, щоб не торкатися до кістки, жиру або хряща.
- Якщо ви не подаєте їжу відразу після приготування, тримайте її поза небезпечною зоною температури, використовуючи джерело тепла, таке як жаровня, деко для підігріву або мультиварка.
- Прочитайте інструкції на упаковці і точно дотримуйтеся їх, щоб переконатися, що їжа ретельно приготовлена.
- Якщо на етикетці продукту написано: «Дайте постояти протягом x хвилин після приготування», дотримуйтесь вказівок - залиште їжу в мікрохвильовці на кілька хвилин, щоб більш холодні ділянки поглинали тепло від більш гарячих областей.
- Розмішайте їжу в середині нагріву. Дотримуйтесь інструкцій на упаковці для готових заморожених продуктів; деякі не призначені для перемішування при нагріванні.
Охолодіть: охолодіть і заморозьте їжу належним чином!
Охолодіть швидкопсувні продукти протягом 2 годин:
- Бактерії, які викликають харчове отруєння, розмножуються швидше за все між 4° С і 60° С.
- Ваш холодильник повинен бути встановлений на температуру 4 °С або нижче, а ваш морозильник на -17 ° С або нижче. Використовуйте термометр приладу, щоб бути впевненим.
- Ніколи не залишайте швидкопсувні продукти без холодильника більше ніж на 2 години. Якщо їжа піддається впливу температур вище 32 ° С (наприклад, стояла в нагрітій машині або в літній пікнік), поставте її в холодильник на 1 годину.
- Залишки слід поміщати в неглибокі контейнери і швидко охолоджувати.
- Ніколи не розморожувати і не маринувати продукти на прилавку. Найбезпечніший спосіб розморожування або маринування м'яса, птиці та морепродуктів - в холодильнику.
- Заморожування не знищує шкідливі мікроби, але зберігає продукти в безпеці, поки ви не будете їх готувати.
За матеріалами https://www.foodsafety.gov/