×

У вашому кошику є товари

Оформити замовлення

Рекомендації щодо приготування сиру в домашніх умовах

Переглядів: 494 Коментарі: 0



Зробити сир в домашніх умовах – довготривалий і кропіткий процес, проте результат того вартий. Свіжий, натуральний продукт зі справжнього молока смачніший за той, що можна купити в супермаркеті. Ми розповімо, як приготувати власний сир.

Важливо!

Для сироваріння слід брати сире (цільне) молоко, а не пастеризоване магазинне. Пастеризація зменшує кількість кальцію в продукті, через що молоко згортається довше, а в деяких випадках очікуваного результату можна не досягти. Більш того, згусток продукту буде крихким та нестійким.

Звичайно, на великих виробництвах в сировину додають хлорид кальцію, що збільшує вихід сирної маси. Але ж ми робимо натуральний продукт? Українські крафтові сироварні, наприклад, зовсім не використовують ніяких добавок, окрім ферментів та бактеріальних культур. Замовити доставку таких сирів ви можете і в нашому магазині NaturFood.

Натуральні продукти – це перш за все якість, а не кількість!


1 крок: витримка молока у холоді

Свіже молоко, ось щойно привезене з села, слід декілька днів потримати в холодильнику. Холод сприяє кращому вивільненню кальцію, який міститься в молоці. Більше кальцію – краще згортання продукту!


2 крок: нагрівання молока

Після холоду наш майбутній сир потрібно відігріти – повільно та поступово. Краще використовувати водяну баню: у більшу каструлю з водою ставиться маленька з молоком – і все це на слабкий вогонь. З подібної «бані» краще не виймати продукт, щоб не завадити процесам. І постійно помішуйте сирну масу, щоб запобігти його злипанню та осіданню на дно.


3 крок: ферменти та закваски

Ніколи не сипте заквасочні культури жменею з усією українською душею. Це треба робити обережно, розсипаючи по всій поверхні сирної маси. Не поспішайте перемішувати – нехай порошок поглине вологу. Через хвилину можна перемішати молоко зверху вниз, щоб рівномірно розподілити закваски та уникнути потрапляння в продукт повітря.

Ферменти для початку розчиняють у воді кімнатної температури. Вода обов’язково має бути кип’ячена, без хлору. Перемішувати також треба зверху вниз.


4 крок: як перевірити готовність сирної маси?

Ніж опускається у сирну масу і піднімається знову. Згусток розколовся або зламався, при цьому рівненько – його можна нарізати. Якщо при зрізі маса нерівна – залишаєте ще на кілька хвилин ферментуватися!


5 крок: як нарізати сирний згусток?

Розмір шматків сиру – це дуже важливо, він залежить від рецепту. Можна з легкістю зіпсувати майже готовий продукт, якщо нарізати його на великі шматки, які не дозріють; або ж навпаки – настільки маленькі, що вони швидко засохнуть! Шматочки також повинні бути приблизно одного розміру.


6 крок: зливання сироватки

Після утворення густої сирної маси залишається сироватка, яку необхідно злити. Використовуйте друшляк, застелений натуральною нефарбованою тканиною (не марлею!), щоб залишити найбільше сиру.

Після цього сир можна відправляти на дозрівання на термін, вказаний в рецепті!

А якщо ви хочете скуштувати справжній натуральний домашній сир з коров’ячого або козячого молока, але не витрачати не це стільки часу, радимо замовляти його в розділі сири. Доставка натуральних продуктів в Києві та по всій Україні онлайн!




Коментарі

Написати коментар